HTML

Az ittragadt szláv

Közlekedés, politika, jóízű kesergés és máris együtt sírunk, ha már nincs min nevetni...

Friss topikok

Linkblog

Atomtéma

2011.03.29. 23:26 Szergej Alekszejevics Budenszkij

ATOM

A napokban emlegethető legrondább-legveszélyesebb-legizévalamihúdenemtommilyenebb szó. Egyszerűen kibírhatatlan számomra az a hülyeség, amit az ember arcába dobnak a populista újságírók, csak azért, hogy még szörnyebbnek mutathassák be szerencsétlen Japánokat, akiket amúgy a sajtó nem sajnál, csak kell valami, ami felveri az eladásokat.

Atomról őszintén

Nem akarom kommentálni a Japánban történt eseményeket, megtették/teszik mások helyettem, akik nálam biztosan szakértőbbek a témában. Igazából én azt a látszat intézkedéssorozatot nem értem, amit pl. a németek tettek az erőművek leállításával. Igen, szavazókat most így kell nyerni, aztán senki sem beszél róla, hogy szépen meg fogják nyomni a zöld gombot és indul újból a fisszió, mert ennyi kapacitást nem lehet csak úgy a semmiből előkeríteni. Bevallottan Európában nincs baj az atomerőművekkel. Mindehhez hozzátéve, hogy a jelenlegi energiafelhasználásunk mellett az atomerőművek miatt nem fulladunk még bele a szén/pakurafüstbe, ja, hogy nem büdös az áram, ha már a konnektorban van??

Zöldmaffia

Az amúgy lobbiból élő zöldmaffia (intézményesítetten az EU, kevésbé intézményesen a Grínpísz és hasonló szervezetek) egy újabb nagyon szép jelenetét láthattuk a Japán események beindulása után. Kedvencem Jávor Benőke, aki Paks antikrisztusaként személyesen húzná ki az összes fűtőkazettát, ha kell a fogával is a reaktortérből. Nos, amikor ilyen elfogultan nyilatkozó - magát környezetvédelmi szakembernek, sőt szaktekintélynek gondoló - politikusról hallok/olvasok két görcs kap el:

- röhögőgörcs: mégis mit csinálna Benőke, hogyha leállna Paks? nincs túl sok lehetőség, vagy egy rakás gázüzemű erőművet építünk, vagy idehozunk egy shaolin szerzetest, hogy a csí energiát váltóárammá alakítsa (én csak Buddha-reaktornak hívnám ezt a folyamatot :) ), vagy várjuk, hogy néhány szélkeréknél éppen fújjon a szél akkor, amikor a konnektorból várjuk a delejt. Ezt az a szövegíró nagyfőnöke sem gondolhatta komolyan, aki leírta...

-sírógörcs: nálunk ami ésszerű az mostanában vagy nincs, vagy nem működik, ellenben minél nagyobb baromságot gondol ki valaki, abból azonnal komoly tervek-megvalósulások születnek (4-es metró...), amit a mi pénztárcánk terhére játszanak. Nos amikor azt látom, hogy éhezőknek, daganatos kisgyerekeknek, vörösiszap-károsultaknak, kóborállatoknak stb. a lakosságtól gyűjtenek pénzt, mert az állam nem ad, akkor azt gondolom, hogy minden ilyen hülyeségre elköltött pénz ide kerülhetne, valódi problémákat lehetne ebből enyhíteni vagy felszámolni. De nem, inkább a Benő-bácsi által képviselt maffia zsebébe lenne jobb helyen pl. a paksi bővítés és újravizsgáztatás költsége, gratulálok.

Grínpísz

Ezek olyan elvetemültek, hogy külön bekezdést érdemelnének. Én szeretem a lelkesedést, a környezetvédelmet, félreértés ne essék, de mikor a fricceknél németeknél 20 ezer! rendőrt kell kivezényelni, hogy a sínen bóklászó "aktivistákat" elvigye a nukleáris szállítmánnyal közlekedő vonat elől, akkor már bizony el kell gondolkodni, hogy azt a pluszköltséget ki is fizette ki - tapsolj Fricclandia Németország, a lakosságotok. Namost ugyanez a Grínpöcs Grínpísz legalább ekkora nemzetgazdasági károkat szeretne mindenhol okozni a zöldmaffia zsebét tömve mindeközben. Aha, hogy Pakson sokba kerül az üzemengedély-hosszabbítás és a bővítés, kíváncsi vagyok, hogyha ekkora teljesítményű stabil energiamennyiségű alternatívot dobnának be, az mennyibe kerülne? Van egy kis probléma, ilyen technológiánk - az általuk hirdetettek között - nincs!

Az élmény fokozása érdekében a hazámban - Szlovákiában - nemcsak hogy leállítással, de beruházás akadályozásával is szeretik növelni a nemzetgazdaság veszteségeit. Csak két településnév: Jaslovské Bohunice és Mochovce, és már sokat tudják, hogy miről beszélek. Igen, mindkettőből a Grínpöcs grínpisz retorikája szörnyet csinált, miközben ezekkel semmi gond nincs. A kedvenc néphülyítésem, hogy Mochovce tektonikailag aktív területen fekszik :) Jelentkezzen már, aki Bratislavában vagy Trnavában emlékszik nagyobb földmozgásokra. Szegény szlovákok is értetlenül néztek, hogy mi van? Dehát a zöldmaffia már korábban bedobta magát, a Mochovcei atomerőmű befejezéséhez hitelt adó bank ellen is támadtak, gratulálok ezúton is nekik.

Normális álláspont, van ilyen?

Nagyon merem remélni, hogy létezik, csak mostanában nem ilyenekről hall az ember. Először is megszüntetném ezt a népbutítást, mert jobb ha az emberek nem lehetetlenségek miatt rettegnek, inkább rájönnek, hogy mennyi esélyt is ad az atomenergia. Az alternatív energiák szépek és jók, de még gyermekcipőben vannak ahhoz, hogy egy ország rábízhassa az energiatermelését. Az atomerőművek még közel 100 évig biztosan el tudnák látni az emberiséget árammal, azalatt csak találunk olyan alternatív energiaforrásokat, amelyek leválthatják akár az atomerőműveket is. Nekem sokkal zavaróbb egy pakurával-szénnel-gázzal tüzelő erőmű, mint egy atom, mivel az atom működése nem jár együtt folyamatos környezetszennnyezéssel.

Alternatívák itthon és otthon

Otthon Magyarországon még oktatni is szokták a gyerekeknek, hogy bizony jó adottságokkal rendelkezünk ahhoz, hogy geotermikus energiával lássuk el a saját energiaszükségleteinket. Érdekes, erről nem szeret senki beszélni, pedig Izland után a második legjobb adottságokkal rendelkező ország geotermikus energiában Magyarország. Néhány cikk után és becslésekkel kiderült, hogy nálunk kb. 5000MW teljesítményű geotermikus energiaforrás kiépítése 3000 milliárd forint körüli összegen mozogna, 10 ft/kWh átvételi áron pedig 5 év alatt meg is térülne a beruházás...mégis valahogy annyira zöldek vannak nálunk, hogy csak napelem és szélkerék van mindenhol - amúgy a legbizonytalanabb teljesítményű és kiszámíthatóságú energiaforrások - ami újabb parasztvakítás, mert elhozzák azt, ami a leginkább látványos.

Az országaink közös működésével bizony be kellene fejezni a Nagymarosi erőművet, valamint a 80-as években elfogadott tározó programot végig kellene csinálni, így Magyarországon 1000 MW-nyi vízenergiához juthatnánk. Szlovákiában a két atomerőmű mellett nem nagyon kellene más erőmű az ellátáshoz. Ennek ellenére legalább a Bohunicei erőművet le lehetne váltani alternatív energiaforrásokkal, Szlovákiában természetesen a vízenergiával, a nagy esésű patakok, folyók, folyamok miatt.

Nemzetközi Villamosenergia Paktum

Ez az utolsó adalék, ami nélkül az egésznek nincs értelme. Ha egy ilyen szerződés létezne - meg bizalom is a szomszédos országokkal szemben - akkor pl. a közös energiatermelési lehetőségekkel a Kárpát-Medence lakosai sokkal hamarabb és zöldebb előállítási módokkal juthanának elektromossághoz, mint amire egy-egy ország képes lenne. Pl. nem kellene Paksot bővíteni, hogyha a Jaslovské Bohunicei erőmű üzemeltetésébe beszállna a magyar állam, vagy Mochovce megépíttetésébe, illetve, hogyha kiépül nálunk ez a termál-elekromos előállítási módszer, akkor könnyen kerülhetünk mi is energiaexportáló sorba, ellátva még a szomszédokat is a nekik hiányzó elektromossággal. Természetesen ehhez le kellene ülni tárgyalni a szomszédokkal és nem nyilatkozatháborúban eldönteni kinek van inkább igaza...

Zárszó:

Bízom benne, hogy Szlovákiában hamarosan csak atomenergia és vízenergia folyja az áramtermelést adni, az valóban zöld energiatermelés lesz.

Szergej

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alekszejevics.blog.hu/api/trackback/id/tr822783694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása